کامپاند چیست
کامپاند ترکیبی از مواد پلیمری مانند انواع پلی اتیلن و موارد مشابه است که به منظور افزایش خواص فیزیکی، مکانیکی و حرارتی به مواد اولیه اضافه می شود. این ترکیبات عموماً به صورت گرانول تولید شده و در ترکیب محصولات پلیمری مورد استفاده قرار می گیرند. به عبارت دیگر، این ترکیب شامل مخلوطی از چندین نوع پایه پلیمری با مواد افزودنی برای بهبود ساختار و خواص محصول است.
چرا از کامپاند استفاده می کنیم؟
گاهی اوقات تولیدکنندگان محصولات پلیمری با مشکلاتی تولید می کنند که برخی از آنها دارای خواص ضعیف، کاهش خواص، رنگ نامطلوب و ... می باشند که در نتیجه مستربچ به دلیل ناسازگاری محصول قابل استفاده نمی باشد. در این موارد با افزودن موادی مانند ترکیباتی در حین تزریق و اکستروژن پلاستیک، خواص شیمیایی و واکنش پذیری محصول تقویت می شود.
از نظر اقتصادی و بهداشتی استفاده از کامپاند در تولید محصولات پلیمری مقرون به صرفه تر از انواع مستربچ است. زیرا کامپوند هزینه های جانبی کار و ترکیبات در استفاده از مستربچ را ندارد.
ویژگی های ساختاری کامپاند پلیمری
این ترکیب از سه جزء اصلی در ساختار خود تشکیل شده است که برای افزایش خواص محصول استفاده می شود. این سه جزء شامل پایه پلیمری، عامل سازگار و سایر مواد افزودنی است. بنابراین باید این ترکیب را به محصولی که پایه پلیمری نیز دارد اضافه کرد تا راحتتر با آن ادغام شود. وظیفه جزء دوم ایجاد سازگاری بین ترکیب و محصول است تا به طور یکنواخت با محصول مخلوط شود. در غیر این صورت به صورت یکنواخت و پیوسته در مواد پلیمری پخش نمی شود. در قسمت سوم ترکیب باعث بهبود خواص و ویژگی های محصول نهایی می شود که برخی از آنها نیز در قسمت نهایی تغییر رنگ می دهند.
معروف ترین انواع ترکیبات
به طور کلی، در بسیاری از کاربردها ما نیاز به افزودن مواد به پایه های پلیمری داریم تا ویژگی های دیگری را به همراه داشته باشیم. دو نوع از رایج ترین ترکیبات پلیمری ترکیب پلیمری پلی اتیلن و ترکیب پلی پروپیلن هستند. در واقع وقتی مواد افزودنی به پلیمری از نوع ساختار پلیمری اضافه می شود، امکان ایجاد ترکیب پلیمری پلی پروپیلن وجود دارد و از طرف دیگر، هنگامی که مواد افزودنی به پلیمری از نوع ساختار پروپیلن اضافه می شود، ترکیب پلیمری پلی پروپیلن است. .
صنایع مختلف از ترکیبات پلیمری برای کاربردهای مورد نظر در تولید محصولات خود استفاده می کنند. در بسیاری از صنایع امکان استفاده از هر دو وجود دارد اما به طور کلی به دلیل خواصی که پلی اتیلن ها بیشتر در صنایع بسته بندی، خودروسازی و ... استفاده می شود و به دلایلی که پروپیلن در صنایعی مانند . بیشتر از لوله ها، لوازم خانگی و ... استفاده می شود.
منبع : ویکی پلاست
- ۰۲/۱۱/۰۹