مواد پلیمری

۵ مطلب در بهمن ۱۴۰۲ ثبت شده است

مستربچ رنگی

از کاربرد مستربچ رنگی می توان به کاربرد آن در صنایع تولید قطعات پلاستیکی و پلیمری اشاره کرد که برای تولید محصولات مختلف نیاز به مواد اولیه رنگی دارد. در واقع استفاده از این مستربچ ها علاوه بر ایجاد رنگ مناسب باعث بهبود خواص فیزیکی و کیفیت محصولات تولیدی می شود. این گونه کامپاند در رنگ های مختلف متشکل از سه بخش اساسی پلیمر، رنگدانه و تثبیت کننده تولید می شوند.

یکی از نکاتی که در استفاده از مستربچ های رنگی باید مورد توجه قرار گیرد، سازگاری پلاستیک و سایر افزودنی ها با این نوع گرانول یا رنگدانه است.
مستربچ سفید

مهمترین کاربرد مستربچ سفید در تولید لیوان های یکبار مصرف و بطری های پلاستیکی است. به طور کلی برای تولید مواد سفید از مدل های مستربچ سفید استفاده می شود.
مستربچ مشکی

مستربچ مشکی به عنوان پایه پلیمری برای رنگ آمیزی محصولات مقاوم در برابر اشعه ماوراء بنفش استفاده می شود. از این نوع masterbatch در صنایع لوله و اتصالات، صنایع لوازم خانگی، قطعات تزریقی در صنعت و موارد مشابه نیز استفاده می شود.
پرکننده مستربچ

در تولید برخی از محصولات در صنایع مختلف، علاوه بر خواص، قیمت آن نیز بسیار حائز اهمیت است. پرکننده مستربچ یکی از موادی است که در برخی فرآیندها جایگزین پلیمر در محصول نهایی می شود. این امر منجر به کاهش میزان مصرف پلیمر و در نهایت کاهش هزینه ها و قیمت محصولات نهایی می شود.

بنابراین، بسیاری از صنایع مختلف از پرکننده های مستربچ برای عرضه محصولات اقتصادی تر به بازار استفاده می کنند.
مستربچ اضافی

مستربچ های افزودنی در انواع مختلفی به بازار عرضه می شوند که هر کدام با توجه به ویژگی هایی که دارند در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین برای آشنایی با کاربرد مستربچ افزودنی در صنایع مختلف، بهتر است آن ها را جداگانه بررسی کنیم

 

منبع : سایت پتروهانیک

  • امیرحسین خواجه پور

تولید لوله های آب و فاضلاب

بهتر است بدانید که دو تا از پرکاربردترین لوله های آبرسانی و فاضلاب با کمک ترکیبات پلی پروپیلن و پلی اتیلن ساخته می شوند. این ترکیبات دارای خواصی مانند مقاومت در برابر سایش، پوسیدگی و خوردگی، اتصال قوی، سبکی، مقرون به صرفه بودن و ... هستند. معمولاً از ترکیبات پلی اتیلن مختلفی در لوله های مشکی استفاده می شود که نیاز به تحمل فشار بالا دارند.

      صنعت ساخت و ساز

از این دو کامپاند برای تولید لوله های سبز یا سفید استفاده می شود زیرا در برابر خوردگی، فاضلاب سرد و گرم، پوسیدگی، ضربه، یخ زدگی و ... مقاوم هستند.

      صنعت بسته بندی

هر دو نوع کامپاند پلی اتیلن و پروپیلن به طور گسترده در صنعت بسته بندی استفاده می شود. این کامپاندها به دلیل خواصی مانند مقاومت در برابر پارگی و جذب کم کثیفی برای بسته بندی وسایل سنگین مناسب خواهند بود.

کامپاند پروپیلن دارای ویژگی دیگری مانند کریستال های شفاف تر هستند که آنها را برای ارائه محصول بهتر و همچنین بسته بندی مواد غذایی در صنایع مختلف مناسب می کند.

      کفپوش چوبی و پلاستیکی

تولید کفپوش های چوبی پلاستیک نیز از دیگر زیر شاخه های صنعت ساختمان محسوب می شود و برای تولید این محصولات از کامپاند پلی پروپیلن یا پلی اتیلن استفاده می شود.

پلی اتیلن های با مقاومت در برابر ضربه و سایش و همچنین پوشش دهی بالا و پلی پروپیلن ها به دلیل مقاومت شیمیایی و بدون ترک برای استفاده در این صنعت بسیار کاربردی خواهند بود.

کامپاند پروپیلن و پلی اتیلن عموماً در موارد دیگری مانند ساخت قطعات صنایع خودروسازی، تولید انواع اسباب بازی در صنعت اسباب بازی سازی، استفاده در پزشکی برای ساخت تجهیزات آزمایشگاهی و پزشکی و ... استفاده می شود.

منبع : petrohanik

  • امیرحسین خواجه پور

در شیمی، یک کامپاند ماده ای است که از دو یا چند عنصر شیمیایی مختلف که در یک نسبت ثابت ترکیب شده اند، تشکیل شده است. هنگامی که عناصر به هم می رسند، با یکدیگر واکنش نشان می دهند و پیوندهای شیمیایی ایجاد می کنند که به سختی شکسته می شوند. این پیوندها در نتیجه اشتراک یا تبادل الکترون بین اتم ها ایجاد می شوند.

گاهی اوقات یک ترکیب با یک مخلوط اشتباه گرفته می شود، اما این دو از جنبه های مهم متفاوت هستند. در یک مخلوط، مواد با هم ترکیب می شوند، اما هیچ واکنش شیمیایی یا پیوندی مانند آنچه در ترکیبات یافت می شود وجود ندارد. مواد منفرد در یک مخلوط خواص خود را حفظ می کنند و می توانند به اجزای اصلی خود جدا شوند. هوا، آب شور و صابون ظرف مایع نمونه‌هایی از مخلوط‌ها هستند.

در یک کامپاند، عناصر مختلف با یکدیگر واکنش نشان می دهند و پیوندهای قوی تشکیل می دهند که برای جدا شدن از هم به انرژی قابل توجهی نیاز دارد. عناصر ویژگی های فردی خود را حفظ نمی کنند و ترکیب لزوماً مانند آن عناصر رفتار نمی کند. آب، نمک خوراکی و جوش شیرین نمونه هایی از ترکیبات هستند.

یک کامپاند با نام و فرمول شیمیایی آن مشخص می شود. فرمول ترکیب عنصری ترکیب را منعکس می کند. این شامل نماد شیمیایی برای هر عنصر در ترکیب، و تعداد اتم های آن عنصر در صورت وجود بیش از یک عنصر است. به عنوان مثال، فرمول شیمیایی اسید سولفوریک H2SO4 است، به این معنی که این ترکیب از دو اتم هیدروژن (H)، یک اتم گوگرد (S) و چهار اتم اکسیژن (O) تشکیل شده است.

منبع : techtarget

  • امیرحسین خواجه پور

کامپاند ترکیبی از مواد پلیمری مانند انواع پلی اتیلن و موارد مشابه است که به منظور افزایش خواص فیزیکی، مکانیکی و حرارتی به مواد اولیه اضافه می شود. این ترکیبات عموماً به صورت گرانول تولید شده و در ترکیب محصولات پلیمری مورد استفاده قرار می گیرند. به عبارت دیگر، این ترکیب شامل مخلوطی از چندین نوع پایه پلیمری با مواد افزودنی برای بهبود ساختار و خواص محصول است.


چرا از کامپاند استفاده می کنیم؟

گاهی اوقات تولیدکنندگان محصولات پلیمری با مشکلاتی تولید می کنند که برخی از آنها دارای خواص ضعیف، کاهش خواص، رنگ نامطلوب و ... می باشند که در نتیجه مستربچ به دلیل ناسازگاری محصول قابل استفاده نمی باشد. در این موارد با افزودن موادی مانند ترکیباتی در حین تزریق و اکستروژن پلاستیک، خواص شیمیایی و واکنش پذیری محصول تقویت می شود.

از نظر اقتصادی و بهداشتی استفاده از کامپاند در تولید محصولات پلیمری مقرون به صرفه تر از انواع مستربچ است. زیرا کامپوند هزینه های جانبی کار و ترکیبات در استفاده از مستربچ را ندارد.


ویژگی های ساختاری کامپاند پلیمری

این ترکیب از سه جزء اصلی در ساختار خود تشکیل شده است که برای افزایش خواص محصول استفاده می شود. این سه جزء شامل پایه پلیمری، عامل سازگار و سایر مواد افزودنی است. بنابراین باید این ترکیب را به محصولی که پایه پلیمری نیز دارد اضافه کرد تا راحتتر با آن ادغام شود. وظیفه جزء دوم ایجاد سازگاری بین ترکیب و محصول است تا به طور یکنواخت با محصول مخلوط شود. در غیر این صورت به صورت یکنواخت و پیوسته در مواد پلیمری پخش نمی شود. در قسمت سوم ترکیب باعث بهبود خواص و ویژگی های محصول نهایی می شود که برخی از آنها نیز در قسمت نهایی تغییر رنگ می دهند.


معروف ترین انواع ترکیبات

به طور کلی، در بسیاری از کاربردها ما نیاز به افزودن مواد به پایه های پلیمری داریم تا ویژگی های دیگری را به همراه داشته باشیم. دو نوع از رایج ترین ترکیبات پلیمری ترکیب پلیمری پلی اتیلن و ترکیب پلی پروپیلن هستند. در واقع وقتی مواد افزودنی به پلیمری از نوع ساختار پلیمری اضافه می شود، امکان ایجاد ترکیب پلیمری پلی پروپیلن وجود دارد و از طرف دیگر، هنگامی که مواد افزودنی به پلیمری از نوع ساختار پروپیلن اضافه می شود، ترکیب پلیمری پلی پروپیلن است. .

صنایع مختلف از ترکیبات پلیمری برای کاربردهای مورد نظر در تولید محصولات خود استفاده می کنند. در بسیاری از صنایع امکان استفاده از هر دو وجود دارد اما به طور کلی به دلیل خواصی که پلی اتیلن ها بیشتر در صنایع بسته بندی، خودروسازی و ... استفاده می شود و به دلایلی که پروپیلن در صنایعی مانند . بیشتر از لوله ها، لوازم خانگی و ... استفاده می شود.

 

منبع : ویکی پلاست

  • امیرحسین خواجه پور

ترکیبات مرکب و پلیمری در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند و از اهمیت ویژه ای در صنعت پلاستیک سازی و بسته بندی مواد غذایی برخوردارند. با پیشرفت تکنولوژی، ترکیبات پلیمری تولید می شوند و هر کدام کاربردهای خاص خود را ارائه می دهند. در زیر به برخی از این ترکیبات و کاربرد آنها اشاره می کنیم:
پلی کربنات (PC):

این ترکیبات از ترکیبات مربوط به کربنات ها تشکیل شده و قابلیت قالب گیری در حالت گرم را دارند. از این پلیمر در ساخت سی دی، بطری، ویترین، ظروف فیلتر و پارتیشن استفاده می شود.
پلی اورتان (PU):

از مجموعه های اورتان به هم پیوسته تشکیل شده است. آنها در بسیاری از صنایع مانند صنعت خودروسازی، پوشاک ضد آب، کمربند، فیلم و فریم استفاده می شوند. در ساخت ساندویچ پانل نیز کاربرد دارد.
پلی استایرن (PS):

این پلیمر از پلیمریزاسیون مونومر استایرن تولید می شود و در ساخت عایق های حرارتی، روکش فن تهویه مطبوع، اسباب بازی ها و قطعات ماشین آلات کاربرد دارد.
پلی وینیل کلراید (PVC):

در اکثر محصولات پلیمری مصنوعی وجود دارد و همچنین در ساخت پارتیشن، کاشی های نیمه شفاف، لوله ها و اتصالات آب و تهویه استفاده می شود.
پلی پروپیلن (PP):

این نوع پلیمر در ظروف مواد غذایی، الیاف، تجهیزات بیمارستانی و بسیاری از صنایع دیگر کاربرد دارد. این ترکیبات پلیمری همگی دارای ویژگی ها و کاربردهای ویژه ای برای افراد می باشند که در صنایع مختلف بسیار حائز اهمیت است. آنها نقش تعیین کننده ای در بهبود عملکرد محصول، افزایش استحکام و سختی، حفظ استحکام ساختار، عایق، پوشش، قالب گیری و سایر ویژگی ها دارند.

  • امیرحسین خواجه پور